20/01/2023
Tingenes internett

Tingenes internett, internet of things og IoT er nettverket av identifiserbare gjenstander som er utstyrt med elektronikk, programvare, sensorer, aktuatorer og nettverk som gjør gjenstandene i stand til å koble seg til hverandre og utveksle data. Hva kan IoT løse for oss? Alt fra å skru av og på lyset, hente data fra sensorer og styre komplekse maskiner.

Hva kan IoT løse for oss? Alt fra å skru av og på lyset, hente data fra sensorer og styre komplekse maksiner.

IoT er ikke nytt, allerede i 1982 koblet studenter på Carnegie Mellon University en Cola-automat til universitets nettverk, da for å sjekke om det var flasker i automaten og om disse var kalde. I 1989 ble World Wide Web (WWW) oppfunnet, men de første websidene for allmenheten kom ikke før 1994. Deretter er det koblet opp alt fra brødristere til kaffemaskiner til internett. Løsninger for smarte hjem kom allerede i 2005, en enkel elektronisk enhet formet som en kanin, som kunne varsle og snakke om været, børsendringer og annet som brukeren kunne sette opp selv. I 2009 passerte antall IoT enheter koblet til internettet antall mennesker på jorden, i dag er det over 22 milliarder enheter koblet opp.

Så IoT er et system av nettverksteknologi som gjør det mulig å koble sammen enheter, maskiner og sensorer over Internett. Det kan være en lyspære som kan slås på hvor som helst og når som helst ved hjelp av en smarttelefonapp, akkurat som en bevegelsessensor, en smart termostat på kontoret eller en koblet gatelykt. En Internet of Things-gadget kan være like søt som et barns leketøy eller så alvorlig som en robot som kjører bil.

Hva gjør du om kundene dine etterlyser mer intelligente løsninger eller ønsker å investere i IoT-løsninger for å redusere kostnadene? Hva skal du måle og/eller styre, hvilke systemer skal det integreres med og ikke minst hvor mange enheter skal kobles opp.

I Framti har vi jobbet og jobber med ulike løsninger samt at vi har mye kompetanse innen alt fra elektronikk utvikling til avanserte AI løsninger. Ta kontakt så ser vi hva vi kan hjelpe med.