20/10/2022
Hvorfor ingen armer betyr ingen kake

Lille Jonny-Jonny uten armer og bein har bursdag. Alle barna i gata er invitert i selskap. Etter at alle gjestene har vært i kakefatet og forsynt seg sier lille Jonny-Jonny, at han også vil ha kake. «Nei, lille Jonny-Jonny», sier moren hans. «Ingen armer, ingen kake».

Vi har verktøyene du trenger for at du skal lykkes med din idé. Foto: Shutterstock

Denne morbide vitsen utspiller seg også når de tre kameratene og polfarerne Cato Zahl Pedersen, Odd Harald Hauge og Lars Ebbesen går på ski over Antarktis til sydpolen i 1994.

Cato Zahl Pedersen mistet armene som 14 åring etter å ha klatret opp i en høyspentmast. Det har imidlertid aldri stoppet ham i å nå sine mål, hverken innen idrett, arbeidsliv eller som foredragsholder.

Ekspedisjonen til sydpolen under mottoet «unarmed to the south pole» er en helt ekstrem utfordring, funksjonshemmet eller ej. På dag 28 var de imidlertid kommet halvveis i ekspedisjonen og skulle feire med kake. Etter å ha demontert armene og snørt igjen soveposen til Cato den dagen, dro Odd Harald og Lars fram kaken og tittet bort på ham. De lo godt og stotret fram beskjeden «ingen armer, ingen kake».

Poenget med denne historien er ikke galgenhumoren. Det vi ønsker å poengtere er at mangelen på riktig verktøy til riktig tid er helt avgjørende for at du skal lykkes med dine mål.

Det er umulig å utføre oppgavene uten de riktige verktøyene tilgjengelig. Foto: Lars Ebbesen/Knut Bry

I vår verden med produktutvikling, industrialisering og kommersialisering av produkter, jobber vi hver dag for at riktig verktøy er tilgjengelig til rett tid – fra idé til pall og fra pall til container.

Verktøy i denne sammenhengen defineres som

Riktig kompetanse – Det er få i Norge som alene klarer å gjøre ett produkt produksjonsklart. Det er mange kompetanser som kreves og her er noen av dem.

  • Oppfinneren – dette er personen som klarer å komme opp med de smarte tekniske løsningene, både for hvordan produktet skal fungere, men også for hvordan det kan produseres.
  • Designeren – denne kompentansen ønsker å laget et produkt som både fungerer godt, men også ser vakkert ut. Ofte kan det her oppstå konflikter, som både oppleves som frustrerende for designeren, produkteier, ingeniøren og produsent.
  • Ingeniøren – For å oversette design til produksjonstegninger trengs det ingeniører. Ofte er det i tillegg en ingeniør hos produsenten som kjenner produksjonsverktøyet og tilpasser tegningene til dette.
  • Kremmeren – Alle produkter kan gjøres bedre eller benytte bedre/rimeligere materiale. Kremmeren passer på at man får betalt for valgene man tar fra sine kunder og at marginene opprettholdes.
  • Prosjektlederen – Mange prosjekter går for langsomt og beslutninger tar unødvendig lang tid. Her kommer prosjektlederen inn for å skape framdrift og milepæler.

Nok ressurser – De fleste som utvikler et produkt for første gang vet hvor ressurskrevende det egentlig er. Og godt er det, ellers ville verden vært snytt for noen av våre aller beste og nyttigste produkter. Som beskrevet over trenger du ulike ressurser, men like viktig er at du har råd til nok ressurser over tid.

Tilgang til råvarer/komponenter

Kapital – Idéer trenger kapital for å komme seg på pall og ut til sluttkunder. Tenk på kapitalen som surstoff som tilføres en person i koma. Du må ha nok kapital gjennom hele prosessen og alt er bortkastet om du slipper opp for luft eller kapital i innspurten. I det produktet er ute i hånden på kunden kan du og pasienten trekke første pust for egen maskin og forhåpentligvis gjøre seg uavhengig av eksterne kilder for å holde seg i live.

++

Kort fortalt; alt det du trenger i verktøykassen for å lykkes med ditt produkt i markedet.

Vi har gjort denne reisen mange ganger og vet hvor avgjørende tilgang til riktig verktøy er i et produktutviklingsløp. Det hjelper ikke hvor god ideen din er om du ikke får realisert den. Og et lite paradoks til slutt – de aller fleste ideer blir aldri realisert, uavhengig om den er god eller ikke.

Ta kontakt med oss i dag for å diskutere din idé eller ditt produksjonsbehov.