06/10/2022
Trondheim er Norges Framti

Norges teknologi-idé-hovedstad er Trondheim. Det finnes mange ulike miljøer i disktriktene Oslo, Bergen og Stavanger, men ikke med en slik bredde som i Trondheim.

Norge Tekniske Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), Gløshaugen. Foto: PhotoVisions

I denne regionen er det 57 forskere per 1000 innbyggere, 33 000 studenter, hvorav 3 500 er fra 100 forskjellige nasjoner. Det levende resultatet av dette er at vi har over 800 teknologiselskaper med tilsammen 13 000 ansatte. I Framti jobber vi ikke bare med kunder i Trondheim, men dette er vår hovedbase hvor vi selvsagt nyttiggjør oss kompetansen som er rundt oss.

Suksesser

Fra Trondheim har det kommet teknologi og produkter som i dag benyttes rundt om i hele verden. Mobiltelefoni slik vi kjenner det startet på 1980-tallet i Trondheim. Her ble GSM standarden som revolusjonerte verden utviklet. I 1987 hadde SINTEF/Elab et prosjekt som skulle utvikle Norges forslag til radiodelen til en ny europeisk standard for digital mobiltelefoni. Torleiv Maseng og Odd Trandem la grunnlaget for en teknologisk revolusjon som vi alle har glede av i dag.

Denne historien er interessant av mange årsaker. Hos SINTEF/Elab satt et veldig lite team som konkurrerte mot internasjonale aktører som Bosch, Philips, Mobira (Nokia) og Ericsson, for å nevne noen. Torleiv Maseng har senere sagt at; «Kanskje det norske systemet vant fordi vi egentlig bare var et par kamerater som lekte oss».

Vi har flere eksempler på at mindre miljøer i Trondheim kommer opp med ideer som medfører paradigmeskifter innenfor industriområder og får internasjonale fotavtrykk.

Nordic Semiconductor, Microchip (tidligere Atmel), ARM (tidligere Falanx Microsystems), Q-Free og mange andre. Symptomatisk for disse er at det begynner i mindre miljøer og selv når de har blitt store, er antall ansatte i selskapene mye mindre enn hos sine internasjonale konkurrenter.

SINTEF Sealab jobber med utnyttelse av ressursene i havet gjennom teknologiutvikling og forskning. Foto: Adriana Iacob.

Bare nesten

Hvorfor er Trondheim norges teknologi-idé-hovedstad og ikke norges teknologihovedstad? Når ideene har materalisert seg, omsetning og resultater blitt store, da flytter mange ut av Trondheim og til andre steder i landet. Ofte fordi gründerne flytter hjem, men også fordi investorer som skal løfte selskapene det nødvendige steget ikke finnes i Trondheim. I Trøndelag investeres det i eiendom og rene softwareselskaper. En annen årsak er at bedrifter anser at det ikke finnes gode nok ledere i Trondheim. Sammen med rekrutteringen av nytt lederskap starter utflyttingen av viktige posisjoner fra Trøndelag til Østlandet.

«The missing link» – her er vi

Med våre unike arbeidsprosesser kan vi realisere produktideer som ellers ville lidd en seiglivet død. I Framti jobber vi for at Trondheim skal bli Norges ubestridte teknologihovedstad. Vi skal sammen med gründere og veletablerte bedrifter skape nye, varige verdier i Trondheim.

Vi har kompetanse og nettverk hvor vi gjennom tidlig industrialisering og profesjonalisering får smarte ideer til å bli ferdige produkter på pall.

Langs Nidelvas bredder kan du søke rekreasjon mens du jobber ut den neste «store» ideen din. Foto: Gorm Bjørnar Karlsen

Kontakt oss i dag for å diskutere ideer og produksjonsmuligheter.